Ubuntu manager Jono Bacon aan de slag met CC

Jono Bacon, community manager van Ubuntu (open source operating systeem, gebaseerd op Linux), gaat de Creative Commons licentie BY-SA inzetten voor zijn nieuwe album. Dit betekent dat zijn album geremixt kan worden zonder daarvoor eerst toestemming te vragen. Ook kan het album legaal op allerlei manieren aangeboden worden online maar ook offline, bijvoorbeeld op CD. Zelfs commercieel gebruik is toegestaan aangezien de enige eisen zijn:

  • Je moet de naam van Jono Bacon melden als auteur
  • Duidelijk vermelden dat de muziek onder een CC-BY-SA uitgegeven is
  • Bij hergebruik moet je dezelfde licentie hanteren

De audio files zullen geen DRM bevatten, dus zonder restricties zijn ze af te spelen met alle mediaspelers en te openen in alle audio applicaties.

Jono zal het album ‘Denied By Reign’ onder de projectnaam Severed Fifth uitgeven. Hij ziet het album als een experiment met Creative Commons aangespoord door Radiohead en Nine Inch Nails. Radiohead experimenteerde met een donatiemodel voor haar laatste album ‘In rainbows’ zonder het album als open content (een noemer waar Creative Commons ondervalt) uit te geven. Nine Inch Nails is wel al langere tijd bezig met het inzetten van Creative Commons licenties voor haar nieuwe albums.

Hiermee wil Jono een statement maken. Hij wil juist niet opvallen binnen de open content community, nee zijn doel is om juist mensen die hiermee onbekend zijn aan te trekken, de doorsnee muziekliefhebber dus. Kortom: hij wil open content onder de aandacht brengen van het grote publiek en kijken of het voor hem een werkbaar systeem is wat ook nog het een en ander aan geld oplevert. En dat zonder een traditioneel label. Zonder de platenindustrie, maar gewoon op een Do It Yourself wijze.

Ook Tweakers en Ars Technica schrijven erover. Maar de beste aanrader is om even naar het verhaal uit Jono’s mond te luisteren:

Wat mij direct te binnen schoot, iets wat Tweakers en Ars Technica duidelijk over het hoofd zagen: wordt de plaat ook opgenomen met open source applicaties? Ubuntu met Ardour bijvoorbeeld. Helaas blijkt dat niet zo te zijn, bevestigde Jono mij per email. Cubase onder OSX wordt gebruikt.

Hoe goed Ubuntu ook mag zijn, helaas is de achterstand op het gebied van professionele audio applicaties nog te groot om voor audio professionals over te stappen. Maar wellicht dat dat in de toekomst nog gaat veranderen.

(Fabio bedankt!)

Door Marco Raaphorst

maakt podcasts en muziek

4 reacties

  1. I am glad to see more people joining the CC movement. I agree with Jono Bacon that the key now is to spread public awareness of the open source/GNU/CC/free art issues, and of ways that technology will liberate artists and listeners from the old ways.

    In our country, that fellow McCain just
    suggested we offer a 350 million dollar reward for a developer of a better automobile electric battery.

    A great open source platform for audio would be much cheaper. If someone offered a 100,000 euro award for the best such platform, with second and third prizes of 35,000 and 25,000 euros, with the condition that all entries be released GNU or CC, my guess is that we’d have open source alternatives to commercial audio bloom like tulips in
    Holland.

  2. Ik geloof dat je hier een denkfout maakt.

    Het is niet Ubuntu/Linux dat niet geschikt is voor audio processing. Linux is gewoon een OS, en de kern daarvan is heel erg geschikt voor audio processing. Het zijn de fabrikanten van audio applicaties die de sprong naar Open Source niet durven wagen, en ook de noodzaak daarvan niet inzien, doordat er nog te weinig gebruikers zijn.

    Wat Open Source audio applicaties nodig hebben zijn mensen die het aandurven om deze applicaties te draaien en ermee te experimenteren, zonder dat het allemaal nog perfect is. Daarvoor zijn mensen nodig die verstand van zaken hebben en gericht bugreports kunnen indienen. Hoe meer van die gasten, hoe sneller het gaat.

    Het is natuurlijk gewoon te makkelijk om kritiek te hebben op Open Source audio applicaties terwijl je zelf de boel niet bij tijd en wijle uitprobeert. Dat schiet echt niet op.

    Verder niets dan lof voor dit nog steeds interessante blog.

    Overigens was er net een ultiem knullig item over illegale downloads op Netwerk, maar da’s weer wat anders…

  3. @Max: ik heb het juist over de applicaties die op Linux draaien in mijn artikel. Linux als OS is dik in orde. Eind jaren 90 heb ik diverse installaties gedaan. En recentelijk bij mijn vader. Dat draait prima. Ubuntu.

    Maar met audio applicaties onder Ubuntu heb ik geen ervaring. Wel gebruik ik nu Audacity als editor en dat werkt behoorlijk goed. Ik heb Ardour onder OSX uitgeprobeerd maar dat crasht nog heel erg.

    Voor mij is de overstap op dit moment niet te doen. Ik hou het wel behoorlijk in de gaten.

    Ik ben een voorstander van Open Source en wakker de discussies regelmatig aan. Ook bij Propellerhead waar ik sound design werk voor verricht.

  4. Ja je hebt het inderdaad over de applicaties, nu ik het nog eens nalees. De zin “hoe goed Ubuntu ook mag zijn” zette mij misschien op het verkeerde been. Misschien dat “hoe goed Ardour ook mag zijn” wat anders zou zijn. Maar goed, Linux is een combinatie van OS en applicaties, dus daar laten we het maar bij. Ardour is wel in eerste instantie voor Linuxen geschreven dacht ik, dus de crashes van OSX ports zouden dan bijna logisch zijn. Safari onder Windows is bijvoorbeeld ook bagger heb ik me laten vertellen. En IE onder Linux werkt ook niet helemaal je van het, en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Affijn, eens sal alles rech kom….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.